NLB, NKBM i Abanka u nesolventnim tvrtkama izložene gotovo milijardu eura

Bez autora
Jul 28 2011

Tri su najveće slovenske banke u tamošnjim tvrtkama koje su ove ili prošle godine završile u stečaju izložene s gotovo 400 milijuna eura. Pridodaju li se tome iznosu i potraživanja iz već započetih prisilnih nagodbi, iznos se penje na preko milijardu eura. nije baš posve sigurno da banke ova potraživanja imaju osigurana. U slučaju da vjerovnik kao zalog ima nekretninu ili vrijednosne papire, zbog pada vrijednosti zaloga može se brzo naći na popisu neosiguranih vjerovnika koje se isplaćuje posljednje. Državna Nova ljubljanska banka je u slučaju prisilne nagodbe tvrtke Zvona Dva Holdinga prijavila 68,8 milijuna eura potraživanja, od čega je 26 milijuna eura osigurano. NLB BI u ovom predmetu prisilne nagodbe mogla izgubiti 50 milijuna eura, a ako se pokrene stečaj i više.

NLB, NKBM i Abanka u nesolventnim tvrtkama izložene gotovo milijardu euraTri su najveće slovenske banke u tamošnjim tvrtkama koje su ove ili prošle godine završile u stečaju izložene s gotovo 400 milijuna eura.

Pridodaju li se tome iznosu i potraživanja iz već započetih prisilnih nagodbi, iznos se penje na preko milijardu eura, piše slovenski Dnevnik.

Kako tvrdi ovaj list, nije baš posve sigurno da banke ova potraživanja imaju osigurana. U slučaju da vjerovnik kao zalog ima nekretninu ili vrijednosne papire, zbog pada vrijednosti zaloga može se brzo naći na popisu neosiguranih vjerovnika koje se isplaćuje posljednje.

Državna Nova ljubljanska banka je u slučaju prisilne nagodbe tvrtke Zvona Dva Holdinga prijavila 68,8 milijuna eura potraživanja, od čega je 26 milijuna eura osigurano.

Dnevnik procjenjuje kako bi NLB u ovom predmetu prisilne nagodbe mogla izgubiti 50 milijuna eura, a ako se pokrene stečaj i više.

Upravo je propast tvrtki Zvon Dva Holding i Zvon Ena Holding najveći razlog za glavobolju banaka. Objema stečajem prijeti NLB koji je njihov najveći vjerovnik. Iz zadnjeg plana financijskog restrukturiranja Zvon Ena Holdinga proizlazi da je tvrtka NLB-u, NKBM-u i Abanci dužna otprilike 190 milijuna eura (pri čemu je 129 milijuna eura osiguranih potraživanja).

Pri tome se ne smiju zaboraviti niti vanbilančne obveze koje dosežu 175,4 milijuna eura (osiguranih je 33,8 milijuna eura).

U Zvon Dva Holdingu osigurano je otprilike 62 od gotovo 148 milijuna eura dugovanja prema tri najveće slovenske banke. Vanbilančne obveze manje su od milijun eura.

Osim toga, NLB ima više od milijun eura neosiguranih potraživanja u Grupi KIK, nekretninskoj tvrtki Real, tvrtki MTD iz Majšperka, ljubljanskom SB Projektu, zatim u tvrtkama Gradišča i Novoles. Gubitak od pet milijuna eura prijeti joj u postupku stečaja tvrtke zu osiguranje G7.

Mariborska NKBM na vrhu je popisa vjerovnika tvrtke Fluid koja se bavi proizvodnjom cisterni, te građevinskih tvrtki Stavbar i MTB.

Abanka se pojavljuje u manje spornih slučajeva nego njeni veći konkurenti. Ona se kao kreditor pojavljuje u slučaju tvrtke Vita Commerce koja je zadnja iz grupe MIP koja je završila u stečaju.

Zajedno se sve tri banke spominju s višemilijunskim potraživanjima u stečajevima Gradisa, Preventa Global i SCT-a.

U 20 većih stečajnih postupaka koje su sudovi započeli od veljače 2010. do srpnja ove godine, NLB-u je priznato gotovo 185 milijuna eura potraživanja pri čemu je osigurano njih oko 60 posto i banka bi taj iznos trebala biti u stanju naplatiti u cijelosti. Neosigurana je dobra četvrtina odnosno oko 50 milijuna eura.

Dnevnik prenosi kako su za NLB dodatna tempirana bomba garancije za dobru izvedbu posla koje je proteklih godina odobravala građevinskim kompanijama. Samo u slučaju SCT-a radi se o 50 milijuna eura.

NKBM, barem na papiru, ima bolje osigurana potraživanja nego NLB jer joj je od oko 135 milijuna eura priznatih potraživanja samo 5 milijuna označeno kao neosigurano.

Izloženost Abanke još je niža i iznosi nešto više od 75 milijuna eura pri čemu se dvije trećine smatraju osiguranima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik